Helpende hand in uw administratie

Adres:

Mitswegestraat 166, 8480 Ichtegem

Ik heb nog tijd over

Specialiteit

Ik ben een boekhouder, maar geen accountant. Voor mij is het werken van A tot Y. Het volgende deeltje (“Z”) met name fiscaliteit en jaarafsluiting is niet echt mijn ding. Ik weet er wel iets van, maar niet genoeg.
Een tijd geleden probeerde ik het nog, fiscaliteit te gaan studeren via afstandsonderwijs aan HOGent. Maar nog voor de eerste examen-run heb ik al voor mezelf moeten toegeven dat het teveel was. Voltijds werken (toen toch), een gezin, hobbies … en dan ook nog een veeleisende studie. Tja, ik ben nog lang niet oud, maar het groen achter mijn oren is toch al verdwenen. Ik loop al een paar kilometertjes mee, tegenwoordig zelfs wat trager dan vroeger.
Omdat ik voel dat ik dat nodig heb, fysiek en mentaal. Maar ook omdat ik bewuster wil genieten van de schoonheid die de wereld te bieden heeft.
Jeetje, ik wijk af.
Specialiteit dus. Nee, ik ben een allrounder, manusje van alles. Persoonlijk beschouw ik dat als één van mijn grootste troeven. Al kan het soms ook wel even tegen me werken.
Soms hoor ik “je kan mààr tot Y, dat is spijtig”. Ik draait dat liever om tot “ik kan alles tot Y beregoed, en ik doe het nog graag ook.

Ik heb gewoon variatie nodig in mijn taskflow. Al werk ik alles wel op een redelijk gestructureerde manier af. Zo start ik de ochtend steeds met het nakijken van de agenda’s, het ophalen van de bankuittreksels, het bezorgen van dossier-gebonden inkomende betalingen aan collega’s én ze digitaal opslaan in het dossier. Dan boeken, dan de mails, dan de dossiers.
Elke dag opnieuw, met soms eens een verzoekje voor een dringende opdracht tussendoor. Daar maak ik dan tijd voor.
Prioriteiten stellen, beslissingen nemen, kijken wat er leeft. De ene dag werk ik wat langer omdat er veel te doen is, de andere dag begin ik wat vroeger om dezelfde reden, en soms stop ik ook wel vroeger. Het is fijn zo!
Veelzijdig, misschien is dat mijn specialiteit?

ofedra via mail 29 12 22

Ik heb alvast nog ruimte over, mijn namiddagen zijn nog niet gevuld. DUS, als je iemand nodig hebt om een hele resem aan gevarieerde taken in administratie, boekhouding, payroll en/of office management uit te voeren, laat me een berichtje.
Ik wil heel graag je helpende hand zijn, want dat is mijn specialiteit!

#freelancer
#boekhouding
#administratie

software opleiding ofedra admin bredene

Software Opleiding

Software-opleiding : verspilling van geld, tijd en moeite, of efficiënte, tijdbesparende investering?

Het valt toch op dat zeer veel werkgevers niet of weinig tijd, geld en moeite wensen te besteden in opleiding van softwareprogramma’s.

Het wordt vaak aanzien als veel te duur, onnodige tijdverlies en / of nutteloos.

De waarheid? Die ligt meestal in het midden.

Voor sector-gebonden software, waar je dag-in dag-uit mee moet werken, is het sop vaak de kolen wél waard.

Namelijk, die software kan misschien heel wat nuttige toeters en bellen hebben, waardoor die -tig spreadsheets overbodig worden. En dus tijd besparen. En time is money, dus … de investering in die opleiding – bij ingebruikname van een nieuw programma, of bij opstart van een nieuwe werknemer – betaald zich vaak sneller terug dan je zou durven verwachten.

Men zou kunnen argumenteren dat de werknemer die handige features zelf maar moeten proberen terug te vinden en dat daardoor op die kost van die opleiding bespaard kan worden. In de praktijk zal de tijd die het neemt om het programma eigen te maken duurder zijn dan de opleiding zelf. Bovendien zullen specifieke gimmicks niet gevonden of fout gebruikt worden. Als (makkelijkheids-) oplossing zal de gebruiker dan weer terug willen vallen op extra spreadsheets – die met veel kolommen en rijen, formules en draaitabellen – doen wat het programma misschien wel met één druk op een knop kan produceren.

If only we knew how!
De frustratie van zoeken en niet vinden, de ergernis van willen maar niet kunnen, het onbenut potentieel … De kennis zal menig zucht en vloek overbodig maken, en de aanpassing naar een nieuwe manier van werken verlichten.

En voor wat men niet heeft onthouden uit de cursus, krijg je meestal wel een grondig, volledig, to-the-point naslagwerk mee. Als je dan iets zoekt is het kwestie even in dat naslagwerk te bladeren (op papier of digitaal) en het antwoord is zo gevonden.

Investeer dus toch maar beter in die opleiding. Het is meestal echt geen overbodige luxe!

boekhouding is niet anders

Boekhouding is niet hetzelfde als wiskunde!

Boekhouding is niet hetzelfde als wiskunde!  …. ((1x=Q22-b67)*3² /5z-Q3)

Dat beweer ik al jaren tegen iedereen die denkt dat ik toch goed moet zijn in wiskunde, als boekhoudster.
Maar wiskunde is eigenlijk altijd een beetje als Chinees?㊙ geweest voor me, ontzettend moeilijk.

Ja, je moet in de boekhouding ?‍? natuurlijk wel kunnen tellen, maar daar heb je de computer voor, en vroeger de rekenmachine ?.
Een procentje berekenen van iets lukt me ook nog wel natuurlijk.

Maar nu, in mijn studies Accountancy-Fiscaliteit, heb ik ook het vak Economie. En wat moet je daar dus (zeer naief ?‍♀️onverwacht) wiskunde voor kennen??? Wiskunde, Algebra, Grafieken berekenen …. euhm, HELLLLUUP …

Gelukkig genoeg werd er door de lerares economie verwezen naar de “wiskunde academie”.??✨ Dat gaf dus een EUREKA-momentje! ? Je kan dus zomaar op You Tube gratis lessen wiskunde krijgen, die nog eens zeer duidelijk uitgelegd worden. Op net geen 1-2-3 had ik het – tot op een zeker niveau – helemaal begrepen. Super dankbaar dus.

Hadden ze dit soort tools maar gehad in mijn jonge jaren, wie weet waar ik dan nu had gestaan ???
#OfedraAdminUwHelpendeHand
#EeuwigeStudent
#Dankbaar

Complimentendag … of net andersom?

Complimentendag … of net andersom? ?

Een Brabants (boeren)werkpaard, wie wil daar nu niet mee vergeleken worden?? ’t Is alleszins beter dan een draaimolenpaard ?, al lijkt een renpaard me net iets elegantere?, die werken namelijk ook hard.
Nu ja, ik kies om het te zien als een compliment.
Bovendien zit er ook wel waarheid in. Ik bén een harde werker, on-the-job. (Thuis kan ik trouwens héél goed niets doen hoor, al krijg ik daar – nu ik opnieuw gestart ben met studeren – niet veel kans meer voor). ‘k Heb al vaker bij een bore-out gezeten dan bij een burn-out. Niets zo vervelend als niet voldoende werk, je niet nuttig voelen en niet al je capaciteiten kunnen/mogen gebruiken.

Met een bulldog ?? ben ik trouwens ook al vergeleken geweest. Omdat – eens ik me vastbijt in iets – ik moeilijk loslaat. Het moet af, er moet (liefst positief) resultaat zijn.
Toch zou ik liever vergeleken worden met een assistentiehond?‍?. “Uw helpende hand” staat er immers bij mijn logo.

logo bovenaan groot lang met tekst 180

?Een (ijdele) poedel kan je me dan weer niet echt noemen. Al heb ik nochtans wel natuurlijke krullen ?, maar daar stopt het dan wel mee.

#OfedraAdminUwHelpendeHand
#boekhouding
#Administratie

5 Tips om orde te creeren waar administratieve chaos heerst

5 Tips om orde te creëren waar administratieve chaos heerst!

5 Tips om orde te creëren waar administratieve chaos heerst!
1. Stel uw diagnose:
° Probeer overzicht te krijgen over het geheel
2. Stel prioriteiten:
° Welke zaken hebben een onmiddellijk en belangrijk effect op het resultaat (winst/verlies)
3. Stel doelen en deadlines:
° Tegen wanneer wil je elk onderdeel opgeruimd, opgelost en/of gecorrigeerd hebben
° Probeer niet alles tegelijk te doen, blijf steeds het globale overzicht van stap 1 indachtig
4. Stel een tijdstip vast:
° Bijvoorbeeld:
°° elke dag / tweedaags / elke week ;
°° een half uur / een uur / twee uur ;
°° op hetzelfde tijdstip
5. Stel geen te hoge eisen:
° De chaos is (meestal) niet op één dag ontstaan, en zal dus ook niet op één dag verdwijnen. Geef jezelf voldoende tijd, maar probeer wel routinematig, consequent en voor zolang het nodig is de gestelde procedures te volgen.
Na elke stap richting orde zal je een vrediger, rustiger gevoel krijgen. Uiteindelijk, wanneer de dag aangebroken is dat je hele planning met uitmuntend resultaat afgewerkt is, garandeer ik een gevoel van overwinning.
Gun jezelf een break, een cadeautje en vooral : hou daarna de orde vol, verval niet opnieuw in uitstelgedrag.
mon op mond reclame

Mijn Leuze

Enkel verbonden op contractuele basis, Till The Job Is Done

Als freelancer reken ik op mond tot mond reclame en op herhaalde opdrachten bij dezelfde klant

fotowagenpark ofedra admin bredene

Apetrots – vernieuwing wagenpark bedrijf XYZ

Het was één van de meest compleet waanzinnige en spannende uitdagingen die ik in mijn carrière mocht beleven. Als jonge twintiger, met nog maar zoveel kilometers op de teller, kwam ik als interim terecht in een groot bedrijf, dat ik hier “XYZ” zal noemen. Niet eens met het zicht op een vaste functie. Neen, het ging om de vervanging van twee personen: iemand op de personeelsdienst én iemand in de boekhouding die toevallig samen op zwangerschapsverlof gingen.

De boekhoudkundige taken waren eerder simpele routineklussen, voornamelijk het boeken van de rekening uittreksels.

In de personeelsdienst echter was ik de solo-player. Het bijhouden van aanwezigheden, opvolgen van sociale wetgeving, contact met sociaal secretariaat, formaliteiten in verband met persoonlijk gebruik van de gsm, afspraken maken met ‘collega’s’ voor hun jaarlijkse performance-review, en nog zoveel meer.

En toen, op een mooie dag, kwam iemand van het management me vertellen dat “XYZ” hun wagenpark wou uniformiseren. Tot dat moment had iedere werknemer die recht had op een bedrijfswagen vrij mogen kiezen voor welk merk, type en kleur.

De voordelen van die aanpak waren me snel duidelijk:

  • Eén leverancier, dus een contractuele versimpeling, én betere financiële voorwaarden, gezien het om een groot aantal wagens ging.
  • Geen jaloezie en afgunst meer tussen collega’s omdat de ene een mooiere of duurdere wagen had gekregen dan de andere, iedereen gelijk voor de interne ‘wet’.
  • Een uniforme look naar de buitenwereld toe, die vertelde: dit is ons uiterlijk, onze missie en de kwaliteit die we willen uitstralen.

Waarschijnlijk mis ik nog wel enkele voordelen, en wellicht waren er ook nadelen aan deze aanpak. Maar in mijn persoonlijke verhaal doen die er ook niet (meer) zo toe.

Het super-spannende van deze story was : ik mocht dit volledig gaan uitwerken. Ik, een piepjong, groen achter de oren beginnertje. Apetrots was ik, maar vooral ook ontzettend zenuwachtig en benauwd. Want hoe moest ik hier in hemelsnaam aan beginnen?

Nu ben ik altijd nogal pragmatisch van geest geweest, niet twijfelen, gewoon doen. En als ’t niet goed is herbeginnen.

Eerst begon ik informatie bij elkaar te sprokkelen over de huidige manier van werken. Welke leveranciers, aan welke voorwaarden. Daarna zocht ik contact met verscheidene bedrijven, die me met veel plezier de éne na de andere ingewikkelde offerte bezorgden. Soms klonk het zelfs als latijn in mijn oren. Leasen, operationeel of financieel, huren, huurkopen, kopen, …ik zag door het bos de bomen niet meer!

Hoe ik het als jong broekkie klaarkreeg, ik weet het nog steeds niet, maar ik vond de 3 meest interessante leveranciers bereid om allemaal samen met me aan tafel te gaan zitten. Dus niet eerst de éne en daarna de andere, nee, gewoon allemaal samen. En ze vertelden, zonder enige druk, en vergeleken met en voor mij én elkaar welke toepassing voor “XYZ” de beste was. Al wat ze van me kregen was een kopje koffie, een glasje water, en de belofte dat ieder voorstel eerlijk en zonder partijdigheid aan het management zou worden voorgelegd.

Het kan zijn dat die leveranciers goede acteurs waren, of ik gewoon ontzettend naïef, maar ik had toch de indruk dat ze stuk voor stuk met een voldaan, tevreden en positief gevoel die vergaderzaal uitliepen. Elk van hen met de belofte dat ik ze steeds mocht contacteren indien ik nog meer vragen had, en dat ze zelfs nog opnieuw – samen met de andere leveranciers, of afzonderlijk – zouden langskomen als ik dat wenste. Ik voelde me een superster!

Na dat gesprek heb ik die drie offertes naast elkaar in een Excel-spreadsheet gezet, met alle voor- en nadelen voor “XYZ”. Met die spreadsheet ben ik gaan samenzitten met de manager, waar ik de resultaten heb toegelicht. Om uiteindelijk zelfs te durven zeggen “ik denk dat “A” de beste – kwaliteit / quantiteit – oplossing biedt voor “XYZ”.

Of ze onder de indruk waren van mijn werk vraag je? Ze hebben het me toch nooit verteld. Ze hebben wél gekozen voor de oplossing die ik voorstelde. Maar toen een paar weken later de HR-verantwoordelijk terug kwam uit zwangerschapsverlof, mocht ik toch gewoon weer vertrekken. Ik herinner me dat er op mijn laatste werkdag niet eens iets speciaals gedaan werd als afscheid. Vond ik dat erg? Misschien een beetje, maar anderzijds zat ik in mijn hoofd al bij het volgende project.

Vergeten ben ik die ervaring echter nooit. En wanneer ik eraan denk, dan is dat nog steeds met een groot gevoel van voldoening, trots en zelfvertrouwen. Want dat had ik toch maar mooi gedaan!

 

Orde op je bureau/kantoor is orde en rust in je hoofd!